čtvrtek 28. listopadu 2013

Domácí žitný chlebík

Přidávám receptík na chleba, který jste si vyprosili :)

Nemusíte nic vážit, všechno je měřeno po hrníčkách;)

Suroviny

  • 3 hrnky žitné mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • lžička kmínu
  • lžička octa
  • semínka dle libosti (slunečnice, dýně, sezam)
  • 2 hrnky vlažné vody
  • 1/2 lžičky sušeného droždí


Postup:

  • Smícháme všechny ingredience a zalijeme 2 hrnky vlažné vody. Vznikně řidší lepivé těsto, které přikryjeme folií/ igelitovou taškou a necháme 12-16 hodin kynout.
  • Pak zasypeme moukou a pomalu prohněteme rukama/ měchačkou. Vlijeme na pomoučněný vál, párkrát přeložíme těsto přes sebe a vytvoříme bochánek.
  • Bochánek vrátíme zpět do misky a necháme kynout další hodinu.
  • Předehřejeme troubu na 230 stupňů. Vezmeme prázdný hrnec s pokličkou (litinový, smalt) a necháme nahřát půl hodiny v troubě. Po půl hodině dáme do hrnce chleba a přikryjeme. Pečeme 30 minut.
  • Po 30 minutách sundáme pokličku a necháme chléb dopéct dalších 30 minut. Během toho můžeme chléb potírat vlažnou vodou aby měl měkčí kůrku.
  • Do trouby můžete taky strčit kastrůlek s vodou aby byl chléb měkčí.
Chleba byl první den měkký, ale po 2 dnech ztvrdl :( možná by bylo lepší přidat více bílé mouky na úkor žitné. Je to jen na vás :)

6 komentářů:

  1. Za tu arašídovou chuť neručím. :-D Ale kamarádka mi to potvrdila a já si nemohla pomoci, prostě to hezky (tak trochu arašídově) vonělo a chutnalo. :-D Ta struktura jsou ty boby právě, jsem měla strach, že se to rozpadne, ale nee. :-) Jako za vyzkoušení nic nedáš. Není potřeba ani moc dochucovat, ale je to bez toho trochu planější.

    OdpovědětVymazat
  2. chleba peču doma jedině v domácí pekárně. Zkoušela jsem ho v troubě dvakrát a vždy byl tvrdý jako šutr, ještě ten den :D :(
    Ale péci ho v hrnci mě nenapadlo.. až najdu odvahu to zkusit po třetí, zkusím hrnec :))

    jinak karobovou tyčinku kupuji ve zdravě - mají s kokosem, slunečnicí a arašídy, je jí 50 g a stojí kolem 15,- kč :)
    (http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/eshop/0/3/5/10332-Tycinka-karobova-s-kokosem-50-g)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. * ve zdravé výživě :D

      Vymazat
    2. tu jsme kdysi měli dokud ji mamka neprodala, vrrr!!:D
      Dneska jsem zkoušela upéct jen ze 2 hrnků žitné mouky, 1 hrnek pohankové a 1 hrnek špaldové a je úplně mnamozní!! o dost měkčí :)
      Kouknu do zdravé výživy na nějaké zdravé tyčinky :)

      Vymazat
  3. Peču úplně podle stejného receptu :-) Jen tedy ne z žitné mouky, tu jsem nesehnala, tady je to z moukama bídné :-D Ale mám takovou dobrou chlebovou celozrnnou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musíš si navozit z domu :D ale kdo by se s tím tahal že?:D

      Vymazat

Děkuju za každý komentář, ty jsou pro mě ta největší odměna :)