Nemusíte nic vážit, všechno je měřeno po hrníčkách;)
Suroviny
- 3 hrnky žitné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžičky soli
- lžička kmínu
- lžička octa
- semínka dle libosti (slunečnice, dýně, sezam)
- 2 hrnky vlažné vody
- 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup:
- Smícháme všechny ingredience a zalijeme 2 hrnky vlažné vody. Vznikně řidší lepivé těsto, které přikryjeme folií/ igelitovou taškou a necháme 12-16 hodin kynout.
- Pak zasypeme moukou a pomalu prohněteme rukama/ měchačkou. Vlijeme na pomoučněný vál, párkrát přeložíme těsto přes sebe a vytvoříme bochánek.
- Bochánek vrátíme zpět do misky a necháme kynout další hodinu.
- Předehřejeme troubu na 230 stupňů. Vezmeme prázdný hrnec s pokličkou (litinový, smalt) a necháme nahřát půl hodiny v troubě. Po půl hodině dáme do hrnce chleba a přikryjeme. Pečeme 30 minut.
- Po 30 minutách sundáme pokličku a necháme chléb dopéct dalších 30 minut. Během toho můžeme chléb potírat vlažnou vodou aby měl měkčí kůrku.
- Do trouby můžete taky strčit kastrůlek s vodou aby byl chléb měkčí.
Chleba byl první den měkký, ale po 2 dnech ztvrdl :( možná by bylo lepší přidat více bílé mouky na úkor žitné. Je to jen na vás :)
Za tu arašídovou chuť neručím. :-D Ale kamarádka mi to potvrdila a já si nemohla pomoci, prostě to hezky (tak trochu arašídově) vonělo a chutnalo. :-D Ta struktura jsou ty boby právě, jsem měla strach, že se to rozpadne, ale nee. :-) Jako za vyzkoušení nic nedáš. Není potřeba ani moc dochucovat, ale je to bez toho trochu planější.
OdpovědětVymazatchleba peču doma jedině v domácí pekárně. Zkoušela jsem ho v troubě dvakrát a vždy byl tvrdý jako šutr, ještě ten den :D :(
OdpovědětVymazatAle péci ho v hrnci mě nenapadlo.. až najdu odvahu to zkusit po třetí, zkusím hrnec :))
jinak karobovou tyčinku kupuji ve zdravě - mají s kokosem, slunečnicí a arašídy, je jí 50 g a stojí kolem 15,- kč :)
(http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/eshop/0/3/5/10332-Tycinka-karobova-s-kokosem-50-g)
* ve zdravé výživě :D
Vymazattu jsme kdysi měli dokud ji mamka neprodala, vrrr!!:D
VymazatDneska jsem zkoušela upéct jen ze 2 hrnků žitné mouky, 1 hrnek pohankové a 1 hrnek špaldové a je úplně mnamozní!! o dost měkčí :)
Kouknu do zdravé výživy na nějaké zdravé tyčinky :)
Peču úplně podle stejného receptu :-) Jen tedy ne z žitné mouky, tu jsem nesehnala, tady je to z moukama bídné :-D Ale mám takovou dobrou chlebovou celozrnnou :-)
OdpovědětVymazatmusíš si navozit z domu :D ale kdo by se s tím tahal že?:D
Vymazat